Nem épül roma lakópark Dorozsmán

2014. február 18.

A Dorozsmai Napló decemberi lapszámában, majd a Délmagyarországban is megjelent a hír, amely szerint a katolikus egyház lakóparkot tervez építeni a cigány kisebbségnek Dorozsmán, az Árpa utca környékén. Fenti beszámolók alapján lábra kelt számos híresztelés és pletyka a beruházással kapcsolatban, az olvasókban és a lakosokban általános felháborodást keltett az építkezés tervbe vétele. Az egyik párt aláírásgyűjtésbe és házalásba kezdett tiltakozásul. A Dorozsmai Napló Kiskundorozsma két önkormányzati képviselőjét is megszólaltatta a témában.

„Az utóbbi hetekben olyan hírek, részinformációkra épülő pletykák terjedtek el Kiskundorozsmán, melyek szerint roma lakópark épülne az Árpa utca környékén. Mindenekelőtt szeretnénk egyértelműen rögzíteni, hogy az erre irányuló »ötletelés« nem tőlünk indult, arról mi is a sajtóból értesültünk” – nyilatkozta újságunknak Kosik Dénes és Mihálffy Béla önkormányzati képviselő. „A tisztánlátás és a dorozsmaiak pontos tájékoztatása érdekében ugyanakkor kötelességünknek éreztük, hogy – a lehető legrövidebb időn belül, az ügynek minden részletére kiterjedően – információkat gyűjtsünk, és azokat megosszuk Önökkel. Mint ahogyan korábban mindig, most is Kiskundorozsma és az itt élők érdekeit figyelembe véve, sőt azt védve fogtunk hozzá az ügy tisztázásához és megoldásához. Legelőször is hivatalos levélben kértük Szeged Megyei Jogú Város (SZMJV) Főépítészének állásfoglalását. E szerint »a nevezett terület zónabesorolása SZMJV Építési Szabályzata (SZÉSZ) szerint Ev, azaz védelmi rendeltetésű erdőzóna.« A SZÉSZ 26. § szerint »1.) A terület elsődlegesen védelmi rendeltetésű célokat szolgál. 2.) A területen épület nem helyezhető el.«
Ezzel párhuzamosan megkerestük Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának illetékes szakirodáját, melynek álláspontja szerint egy esetleges roma lakóparkra vonatkozó elképzelés ellentétes a város korábban elfogadott és alkalmazott antiszegregációs tervével. Ezzel mi, Kiskundorozsma választott önkormányzati képviselői teljes mértékben egyetértünk!
Ezt követően tárgyaltunk a Szeged–Csanádi Egyházmegye illetékes képviselőjével is, akit tájékoztattunk arról, hogy a lakópark esetleges itteni felépítése jogi akadályokba ütközik, s ahhoz mi sem járulunk hozzá. A Szeged–Csanádi Egyházmegye képviselője elmondta: a médiában megjelentekkel ellentétben senki sem állította, hogy a szociális lakópark Kiskundorozsmán épülne meg, mivel az csak olyan területen kaphat helyet, ahol a törvényeknek, rendeleteknek megfelelően jogerős építési engedély szerezhető. A fentiek alapján tehát egyértelműen kijelenthető: nem épül roma lakópark Kiskundorozsmán!
Az üggyel kapcsolatban adott pontos és minden körülményre kiterjedő tájékoztatás után, tisztelettel arra kérünk minden kiskundorozsmait, hogy ne higgyen az alaptalan pletykáknak és rémhíreknek! Kérjük, ahogy eddig is, úgy a jövőben továbbra is támogassák munkánkat, hiszen azt az Önök elvárásainak megfelelően, az Önök érdekében végezzük!”

Hirdetés

Keresés

Legközelebbi események

Március 15.
2019. március 15., péntek

Naptár

2019

március

H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31