Cigányútra ment segítség

2014. február 18.

Mint ismeretes, egy ideig az a hír járta Dorozsmán, hogy a katolikus egyház segélyszervezete lakóparkot kíván építtetni romák részére a cigánytelepen. Aláírásgyűjtés indult a terv megvalósítása ellen, illetve az illetékes önkormányzati szervek is kinyilvánították véleményüket, amely értelmében nem ezen a módon kívánják a szegénységben élő kisebbséget támogatni. Az egyik szegedi hírportál 2014. február 18-án közölt interjújában megszólaltatta Kothencz Jánost, aki az egyházi szervezet saját nézőpontját ismertette, kerekebbé téve a közbeszédben igen nagy érzelmeket kiváltó történetet.

Kothencz az interjúban leszögezte, a roma kérdés nem egy elszigetelt ügy hazánk közéletében, ráadásul még heves indulatokat, előítéleteket is kivált az emberekben, ha szóba került bármiféle esemény, amelyben romák is érintettek. Noha a támadások oka jelen esetben egy lakópark, nem szabad elfelejteni, az egyház a hajléktalanokon, a hátrányos helyzetű családokból érkező gyerekeken és más, a társadalom peremére sodródó embereken is segít, tehát nem "élveznek" a romák valamiféle kitüntetett, sajátos figyelmet. Elszomorítja egyrészt az a tény, hogy milyen sokan irigységből, gyűlöletből, világnézeti megfontolásból támadják, hurrogják le a segítő szándékot, másrészt pedig az a jelenség, hogy az erős ellenérzésekből, az egyáltalán nem keresztényi magatartásokból próbálnak bizonyos politikai erők politikai tőkét, népszerűséget kovácsolni, szavazókat szerezni. "Akik kényszeresen közlik nemtetszésüket egy jó ember igaz szándékával szemben, tisztában vannak-e azzal, hogy az általa képviselt keresztény közösség számtalan hajléktalan embertársunk számára nyújt hosszú évek óta rendszeres támogatást? Tudják-e azt, hogy csaknem 6000 fiatal oktatásáról és neveléséről gondoskodik, hogy közel 3500 családját nélkülöző fiatalt gondoz teljes körűen, hogy sok száz idős és beteg ember számára nyújt otthont és ellátást, hogy számtalan fiatal részére ad esélyt, akár a sporton keresztül történő kiemelkedésre, vagy hogy külön szakkollégiumot tart fenn a felsőoktatásban részesülő roma és nem roma fiatalok számára egyaránt? Vajon a hangoskodók, miközben igazságtalannak és felháborítónak tartják, hogy a dorozsmai roma családok tűzifát kaptak, tudják-e, hogy ugyanazon időszakban tucatnyi más család is kapott akár tűzifát, élelmiszert és ruhát Gyálaréttől egészen Baksig? Vajon e jó szándékot kritizálók közül hányan vettek már pártfogásukba akár csak egyetlen bajba esett embert? (...) Elszomorít a tény, hogy egyesek odáig ragadtatják el magukat, hogy politikai vagy inkább választási haszonszerzés reményében, még szenteket is idézve oktatják ki a jó szándékot képviselőt arról, hogy mi helyes és mi nem az. Szerintük tízezrek felkarolása mellett nem helyes 22 roma család sorsának jobbá tételén gondolkodni, mert az hátrányosan sújthatja azokat, akik még nem kaphattak ilyen esélyt. Mindeközben persze az igazság abszolút és kizárólagos birtokosaiként azt is tudni vélik, hogy a 'lakópark' néven elhíresült ügyben csakis és kizárólag roma családok az érintettek."

Kothencz szerint az is döbbenetes, hogy miközben egyesek a történelmi keresztény egyházakról referenciaként beszélnek, közben pont az egyház segítő szándéka ellen tüntetnek. Ez a képmutatás azonban nem az egyetlen, hiszen még szervezeti logójukon is a kereszt látható, miközben propagandakiadványunkban egy lapon említik az ingyenes fogászati ellátást, majd mellette mások kasztrálását és a halálbüntetés bevezetését. "Miféle csoport az olyan, aki csak az emberek félelmeire apellál? Aki csak valaki vagy valakik ellenében képes meghatározni önmagát? Aki úgy akar hatalomhoz jutni és társadalompolitikai tényezővé válni, hogy közben mások félelmére alapuló rendszert épít ki magának. Azt hisszük, hogy a cigányság csak az egyetlen lehetséges ok a létükhöz?"

Zárásként arra inti az olvasókat, gondolkodjanak el azon, van-e egyáltalán joguk ítélkezni mások felett, emellett a kijózanodást szorgalmazza azoknak, akik most elvakultak.

 

Hirdetés

Keresés

Legközelebbi események

Március 15.
2019. március 15., péntek

Naptár

2019

március

H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31