Történeti áttekintés

 

Az 1990-ben alapított Dorozsmai Napló a helyi támogatással megjelenő lapok számát növelte.

Az újság megálmodója és első felelős szerkesztője Ács Géza volt. Pénzügyi támogatást a Kézilabda Sportbarátok Köre Egyesület biztosított. A felelős kiadó az egyesület elnöke, Matusovits Tamás volt. A lap nyomtatását a Családi Rendező Iroda nyomdájában végezték.
A terjesztést lelkes dorozsmai vállalkozók és sportbarátok vállalták. Eleinte kéthetente, később havonta jelent meg az újság. A cikkeket lelkes amatőr újságírók írták. A szerkesztők célja egy közéleti lap megalkotása volt, mely a dorozsmaiaknak, a dorozsmaiakról szól.
Anyagi nehézségek miatt a 11. szám után be kellett szüntetni a lap megjelentetését. A szerkesztők ígéretet tettek a mielőbbi újraindításra.
Újrakezdésre és folytatásra 1992. tavaszán került sor. A lap felelős szerkesztője és kiadója ugyanaz volt mint első nekifutásra. Sajnos ez a II. évfolyam is kérészéletűnek bizonyult. A 3. szám után anyagi nehézségek miatt a negyediket már meg sem tudták jelentetni. 1992. nyarán elhunyt Ács Géza a Napló megálmodója, egyik megalkotója. Halála után egy kis időre elcsendesedett a lap újraindításának a terve.
Harmadik nekifutásra 1992. decemberében jelent meg a Dorozsmai Napló. Sorszámozását figyelve III. évfolyam 5. számként jelent meg, így emlékezve meg a meg nem jelent II. évfolyam 4. számáról.
A lap új vezetői engedélyt kértek Ács Géza özvegyétő1 az újság nevének további viselésére. Az új vezetés: Földi István lett a felelős kiadó. A nyomdai munkálatokat az Officina KFT végezte. A Napló továbbra is a dorozsmaiakról a dorozsmaiaknak szól. A lap szerkesztésébe bevontak néhány lelkes amatőrt a régiek.
A lap gazdasági hátterét, pénzügyi fedezetét az újságban megjelenő hirdetések bevétele és a Dorozsmai Napló Baráti Kör támogatása biztosítja. Az újság terjesztését a helyi postahivatal végzi. Kézbesítői az összes házba eljuttatják a lapot minden hónap 23. táján. A IV. évfolyam 1993-ban indult. Évközben a lap vezetésében személyi változások történtek.
A felelős kiadó Mucsi László, a felelős szerkesztő Anderle Ádám lett. Kiadóként a Dorozsmai Napló Baráti Kör szerepel. Kisebb nagyobb személyeskedések és viták után egy stabil újságíró gárda szerkesztette ill. szerkeszti a lapot még ma is. Az újság igyekszik a közéleti lap minden feltételének megfelelni. Megpróbál minden párttól független, szabad olvasói fórummá válni.
1997-ben belső összeférhetetlenségre és viszályokra hivatkozva a szerkesztőség a főszerkesztővel együtt felmondta tagságát az egyesületben, és kilépésük után megalapították az Új Dorozsmai Napló című havi közéleti lapot. A megmaradt tagság új emberek felvételével és új szerkesztőbizottság megalakításával tovább tudta folytatni kiadói tevékenységét, így a Dorozsmai Napló nem szűnt meg, ahogy azt a kilépett tagok valószínűsítették. Az elmúlt tíz évben egymás mellett, párhuzamosan jelent meg mindkét újság Dorozsmán. A Napló főszerkesztője, Ocskó Margit 2000-ben történő távozása után Földi István vette át helyét. 2001-ben ismét egy belső konfliktus következményében a főszerkesztő és a szerkesztőség tagjainak nagy része távozott az újság életéből. Egy ideig alkalmi szerkesztőbizottság működtette a lapot, 2001 őszétől az újság főszerkesztője Somogyi Gábor. A "konkurens" újság pénzügyi okok miatt 2006-ban megszűnt, jelenleg ismét a Dorozsmai Napló a község egyetlen közéleti havilapja.

Hirdetés

Keresés

Legközelebbi események

Nincsenek események

Naptár

2024

július

H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4