Közélet ma

  2013. november 25.

A harmadik évezred beköszöntésének ellenére Dorozsma még mindig hordozza múlt századi jellegzetességeit. Habár modernizáció (a víz, gáz, távfűtés, telefon, csatorna infrastrukturális kiépítettsége befejeződött ill. állandó folyamatban van) régi házak, szűk utcák, emlékművek és parkok őrzik az ősök szellemét.

A rohanó időnek sajnos sok minden áldozatául esett. Ma már csak nosztalgiázva gondolnak a lakosok vissza a Turul mozira, a vásártéri autósmozira és azokra a gyárakra, üzemekre, amely sokaknak adott munkát a 20. század derekán.
Habár Dorozsmára számos műszaki és tematikus bolt települt, még mindig Szegedre kell bejárnunk különböző igényeink kielégítése végett. Könyvesbolt, színház, uszoda, mozi, szórakozóhelyek - bizonyosak vagyunk benne, hogy nagy az igény rájuk.
Dorozsma Szeged kertvárosa, és az urbanizációs folyamat megtette a hatását. Szerencsére még mindig sokan vannak, akik ápolják a régi hagyományokat – a régi kézművességet, régi szokásokat. Ének- és citerazenekarok, művészek, zenészek rendszeres találkozóhelye a művelődési ház. Nemzeti ünnepeink megünneplése mellett habár számos alkalom nyílik a művelődésre, a kultúra ápolására és a kikapcsolódásra, azonban a tizenévesek szórakozási lehetőségei igen szűkek.

Klubélet

Számos klub működik Dorozsmán. A Baba-mama klubot a kisgyermekes anyukák hozták létre, találkozójuk a Plébánia udvarán lévő közösségi teremben zajlik. Változatos programokkal, meghívott előadókkal és játékokkal telnek az összejövetelek. A Vöröskeresztes Klub és Nyugdíjas Klub dorozsmai idősek elfoglaltsága, helyszíne a Petőfi Sándor Művelődési Ház. A kultúrház emellett még számos más klubnak, körnek és egyéb csoportoknak ad helyet.

Jótékonysági rendezvények

A Kiskundorozsmáért Alapítvány Dorozsma közéleti-kulturális haladása céljából végzi tevékenységét. A támogatásként felajánlott pályázati pénzeket jótékonysági bál rendezésével gyűjti össze.
Hasonló céllal rendezi meg a Kiskundorozsmai Egyházközség a Katolikus bálat is.
A két dorozsmai iskola saját alapítvánnyal rendelkezik. Az Orczy István Általános Iskola először 1995-ben rendezte meg alapítványi bálját. A befolyt összeget az iskola alapítványa az épület renoválásra, technikai eszközök vásárlására és tanulók jutalmazására fordítja. A Jerney János Általános Iskola is szervez alapítványi bált, amelyen az iskola diákjai szerkesztik a műsort, szintén az iskola fejlesztését támogattatják.

Keresés

Legközelebbi események

Augusztus 20.
2024. augusztus 19., hétfő

Naptár

2024

július

H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4