A Dorozsmai Napló

 

Egyesületünk, a Dorozsmai Napló Baráti Kör immár több mint egy évtizede vállalkozik a Dorozsmai Napló című, helyi közéleti, kulturális és információs havilap megjelentetésével. Az újság ingyenes, Szeged külvárosának, Kiskundorozsmának minden háztartásába eljut. Mivel a háztartások alig 40%-ába jut újság (Délmagyarország, Népszabadság stb.), ezért a maradék 50% egyedül a Dorozsmai Naplóból mint nyomtatott médiumból értesülhet szűk környezetének eseményeiről. Kiskundorozsma és környező üdülőövezete, tanyavilága Szeged belvárosától elkülönülten, az ipari körzeten túl fekszik. Kulturális értelemben is peremterület a 11 000 lakosú kertváros.

A lap kiadásával kapcsolatos költségeket az újságban megjelenő hirdetési bevételekből, az egyesület adminisztratív és formális feladatait (pl. közgyűlés) a tagsági díjakból befolyt összegből finanszírozzuk. Hirdetési tarifáinkat az elmúlt 7-8 évnyi inflációs hatás miatt bekövetkező nyomda- és terjesztési költségek emelkedésének ellenére nem emeltük, félvén attól, hogy így sok hirdetőnket „elkedvetlenítjük”. Annak ellenére, hogy az önkormányzati híreket és tájékoztatókat mindig megjelentetjük, támogatást e térről igen ritkán kapunk, és akkor is csak jelképes összeget. Ezzel szemben egy hónapra levetítve csak a nyomdai és postaköltségek a 210 000 forintot is meghaladják, annak függvényében, hány oldalasra sikerül az adott szám.
 
Az újság szerkesztői társadalmi munkában, honorárium vagy bérfizetés nélkül végzik az újság összeállítását. A költségek csökkentése végett a Dorozsmai Napló főszerkesztője egyben a tördelőszerkesztő is, és olyan formátumban készíti el a sokszorosítható példányt, hogy a nyomdának már tényleg csak a sokszorosítás költségét kell így megfizetnünk.
 
Kulturális témájú rovataink:
  • Színházaló: színházi előadásokról szóló információk, színházi kritikák stb.;
  • Könyvek közt: új és régebben megjelent kiadványok ismertetése, kritikák, recenziók stb.;
  • Költőkről költőktől: költők irodalmi párbeszédei, helyi alkotók (írók, költők, képzőművészek) műveinek bemutatása;
  • Varázslatok lemezek: közérdeklődésre számot tartó filmalkotások bemutatói stb.;
  • Éltessük a tisztes ipart!: vállalkozók, mesterek, szakemberek riportszerű bemutatásai;
  • Ünnepeink: helyi megemlékezések, gondolatok, publicisztikák közlése nemzeti ünnepeinkről, vallási ünnepeinkről és évfordulókról.
A csatornázással, az M5-ös autópálya a helyiség közelében elvonuló szakaszának munkálatai, valamint a buszközlekedésben beállt változások miatt megemeltük eredeti, 3600-as példányszámunkat 4300-ra, hogy a Dorozsma környéki tanyavilág (Subasa, Öreghegy stb.) lakosai és informálódhassanak az eseményekről.
Technikai berendezésünk egy sok évvel ezelőtti informatikai pályázaton nyert, azóta technikailag egyre jobban leamortizálódó számítógépre, nyomtatóra, szkennerre, digitális fényképezőgépre korlátozódik.
Egyesületünk a havilap mellett más időszakos kiadványokat is megjelentetett. Ilyen volt a Dorozsmai telefonkönyv vagy a Jubileumi válogatás a Dorozsmai Napló anyagaiból. Szinte minden évben jelenik meg tőlünk kisebb-nagyobb kiadvány, köztük például falinaptár.

Hirdetés

Keresés

Legközelebbi események

Nincsenek események

Naptár

2024

július

H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4